Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα και γιατί είναι σημαντικά για εμένα;
Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι μια νέα κατηγορία τροφίμων με πιστοποιημένα οφέλη για την υγεία και πολύ υψηλότερα ποσοστά βιοδιαθεσιμότητας από τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής. Αποτελούν τρόφιμα που έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας πέρα από τη βασική διατροφή. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες αποδεικνύεται πως τα λειτουργικά τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά είναι προτιμότερο να λαμβάνονται καλύτερα από τρόφιμα παρά από τα συμπληρώματα.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα λειτουργικά τόφιμα, τα κοινά τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής;
Τα θρεπτικά συστατικά από τα λειτουργικά τρόφιμα συνδυάζονται με συγκεκριμένο τρόπο και λειτουργούν συνεργιστικά σε αυτή τη «μορφή», που περιέχει μια σειρά από μοναδικές βιοδραστικές ενώσεις, ένζυμα, πολυφαινόλες, ενεργοποιητές, θρεπτικές ενώσεις και άλλα που δεν συναντώνται στα κοινά τρόφιμα ή τα συμπληρώματα. Αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα ονομάζεται επιστημονικά the complex food matrix.
Τα καθημερινά τρόφιμα περιέχουν έναν μακρύ κατάλογο μακρο και μικροθρεπτικών συστατικών. Οι μέθοδοι καλλιέργειας και επεξεργασίας επηρεάζουν τη συγκέντρωση αυτών των ουσιών στην τελική του μορφή. Είναι επιστημονικά προφανές ότι τα περισσότερα καθημερινά τρόφιμα δεν διαθέτουν τη σωστή ποσότητα αυτών των ουσιών για να βοηθήσουν σε περιπτώσεις σοβαρών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες στο σώμα μας.
Πώς θα λειτουργήσουν τα λειτουργικά τρόφιμα στο σώμα μου;
Τα θρεπτικά συστατικά από τα λειτουργικά μας τρόφιμα δεν είναι μεμονωμένα συστατικά, αλλά περίπλοκες βιοχημικές δομές που αποτελούνται από πολλές συνδεδεμένες ουσίες και λειτουργούν συνεργιστικά για να ρυθμίσουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα μας. Διαθέτουν καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ορμονικές ιδιότητες εξισορρόπησης.
Πώς μπορώ να επωφεληθώ από την καθημερινή κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων;
Όλοι όσοι έχουμε διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και στόχους υγείας.
Παιδιά: συνολική πνευματική και σωματική ανάπτυξη. Τα κρατά δυνατά και ενεργά.
Προ/μεταγεννητική διατροφή
Άτομα που διαχειρίζονται διάφορες οξείες και χρόνιες παθήσεις υγείας.
Άτομα που υποβάλλονται σε διάφορες ιατρικές θεραπείες, αποκατάσταση πριν/μετά την επέμβαση.
Άτομα που επιδιώκουν να εξουδετερώσουν τις ελευθερες ρίζες που προκύπτουν από το αντιοξειδωτικό στρες και να αντιστρέψουν τα σημάδια γήρανσης.
Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν εκφυλιστικές παθήσεις, π.χ. ήπιες γνωστικές διαταραχές (Alzheimer, νόσος Parkinson), οστεοπόρωση, αρθρίτιδα κ.λ.π..